25 juni – Dag van de Levensvragen

25 juni – Dag van de Levensvragen

Aandacht voor geestelijke verzorging thuis tijdens eerste Dag van de Levensvragen

Iedereen heeft levensvragen. Het zijn vragen die opspelen bij een ingrijpende verandering in het leven, zoals een ongeneeslijke ziekte of een naaste die overlijdt. Levensvragen kunnen ook spelen bij verlies van werk, het einde van een relatie, eenzaamheid of bij het ouder worden. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijk belangrijke onderwerp vindt op vrijdag 25 juni de eerste Dag van de Levensvragen plaats. Op deze dag zijn alle Centra van Levensvragen te bereiken voor prangende vragen via het landelijke telefoonnummer 085-00 43 063.

Wat zijn levensvragen?

Levensvragen zijn alledaagse vragen. Wat maakt een dag de moeite waard? Waar doe ik het voor? Het zijn ook grote vragen, naar de zin en de bedoeling van het leven. Op deze vragen is niet altijd meteen een antwoord, daarom worden ze ook wel ‘trage vragen’ genoemd. Het zijn vragen waar je tijd voor mag nemen. Voorbeelden levensvragen zijn: Waarom overkomt mij dit? Hoe kan ik nu verder? Wat vind ik waardevol? Waar put ik kracht uit? Doe ik er nog wel toe? Het stellen en beantwoorden van deze vragen helpt je om je leven (opnieuw) te waarderen en betekenis te geven.

Aandacht voor het gesprek over zingeving

Karin Bloemen: “Geestelijke verzorging is nu gelukkig ook bij mensen thuis mogelijk” Fotograaf: Jacqueline de Haas

Cabaretière, zangeres en actrice Karin Bloemen zet zich op 25 juni in voor de Dag van de Levensvragen. Als ervaringsdeskundige vraagt zij aandacht voor het gesprek over zingeving. Karin (1960) heeft meerdere moeilijke life-events meegemaakt.

“Ook ik heb op een bepaald moment in m’n leven moeten zoeken naar de zin van het leven”, aldus Karin Bloemen. “Ik voelde me eenzaam en verloren en wist niet waar ik heen moest met al m’n vragen en soms donkere gedachten. Je hebt eigenlijk altijd een ander mens nodig om je gedachten te ordenen en om een ander zicht te krijgen op jouw ‘zijn’. Ik vond dat in therapie en gesprekken met anderen, maar ook deels in het boeddhisme, deels in de filosofie en deels door te leren accepteren dat ik nooit alles onder controle kon houden.”

Hoewel we tegenwoordig minder binding hebben met een levensbeschouwelijke instantie, blijft de behoefte aan zingeving onverminderd groot. Het is daarom volgens Karin Bloemen belangrijk om aandacht te vragen voor het gesprek over levensvragen en geestelijke verzorging thuis. Bloemen:

“Ik had zelf helaas niet de mogelijkheid om te praten met een geestelijk verzorger en heb daarom lang met mijn vragen rondgelopen. Ik juich het dan ook van harte toe dat deze ondersteuning inmiddels wél mogelijk is en nu gelukkig ook bij mensen thuis.”

 


Geestelijke verzorging thuis

Geestelijke verzorging is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij zingeving en vragen over het leven. Welke levens- of geloofsovertuiging je ook hebt. Geestelijk verzorgers bieden een luisterend oor en geven aandacht en ruimte voor het bespreekbaar maken van je vragen. Een vertrouwelijk gesprek kan opluchten, helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen, of perspectief bieden om verder te kunnen. Voor thuiswonende mensen van 50 jaar en ouder, mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten zijn de gesprekken kosteloos door een subsidie van VWS.

Wil je meer weten over wat een geestelijk verzorger kan betekenen, neem dan contact met ons op. Of kijk eens op www.geestelijkeverzorging.nl.